تنقیه ( اماله یا حقنه ) ، یکی از اصول مهم و پایه روزه طبی است که غفلت از آن نه تنها نتایج مورد انتظار از این روش را به صفر می رساند ، بلکه باعث بروز مشکلات اساسی در سلامت روزه دار هم می گردد . متاسفانه و با تغییر ذائقه فرهنگی – پزشکی ما مسلمانان ، امروزه حتی صحبت از تنقیه ، برای بسیاری از افراد ، شرم آور و موجب سرافکندگی است ! در حالی که این عمل ، چه در ایام روزه و چه در ایام معمول ، از ارکان سلامت و نشاط انسان هاست .
رسول خدا ، صل الله علیه و آله ، می فرمایند :
برترین دارویی که با آن مداوا می کنید ، تنقیه ( حقنه ) است . داخل بدن را پاک و بدن را تقویت می کند .
امام صادق علیه السلام نیز در این رابطه می فرمایند :
بهترین دارویی که به آن معالجه می کنید ، حجامت ، سعوط ( چکاندن دوای خاص در بینی ) ، حمام و تنقیه است . تنقیه از داروهاست . برخی گمان می کنند که شکم را بزرگ می کند ولی رجال صالح آن را انجام داده اند .
در فرهنگ شرق نیز ، یوگی ها با قرار دادن یک لوله مخصوص در مقعد و نشستن در آب ، روده های خود را پاکیزه می کنند . هم چنین این فرهنگ در غرب نیز رواج داشته که نمونه آن را قبلاْ در سرگذشت خانم لوییس هی ( نجات از سرطان ) برایتان نوشته ام .
دستگاه های مورد استفاده برای تنقیه در جوامع مختلف ، اشکال متفاوتی دارند اما در مجموع کار آن ها ، ذخیره آب و تزریق آن به داخل مقعد است . در روزگار ما و با تبدیل آفتابه های قدیمی دستشویی به شلنگ ، انجام این عمل حتی بدون داشتن دستگاه تنقیه ، در داخل دستشویی ، به راحتی تمام ، قابل انجام است . البته تنقیه در محل دستشویی ، تنها در مواردی که به حمام دسترسی ندارید ، توصیه می شود چرا که به علت نوع نشستن ، آب تزریقی ، امکان ورود کامل به روده ها و شستشوی آن را ندارد .
تنقیه در محل دستشویی ( توالت ) :
۱- ابتدا روده ها را به شکل طبیعی تخلیه کنید .
۲- درجه آب دستشویی را به حالت ولرم درآورده و فشار آب را در حد بسیار کم قرار دهید .
۳- با قرار دادن سر شلنگ در خروجی مقعد ، اجازه دهید تا آب به داخل جریان پیدا کند .
۴- جریان آب را در زمانی که در روده ها احساس فشار کردید ، قطع کنید .
۵- پس از لحظاتی ، آب تزریق شده را تخلیه نموده و مجدداْ این کار را تا زمانی که رنگ آب خروجی ، سفید و تمیز شود ، ادامه دهید .
۶- در نوبت آخر ، روده ها را تا حدی که فشار زیادی به آن وارد نشود ، پر کرده و بدون تخلیه از دستشویی خارج شوید .
۷- در محل مناسبی دراز کشیده و اطراف ناف را از چپ به راست ، دایره وار ، ماساژ دهید .
۸- پس از ۲۰ دقیقه مجدداْ به دستشویی رفته و آب را تخلیه کنید .
۹- در ایام روزه طبی ، حداقل دو نوبت در روز این عمل را انجام دهید اما در ایام معمول ، یک نوبت آن هم کافی است .
تنقیه در محل حمام :
در ایام معمول و با مصرف آب و غذا ، رطوبت سیستم گوارش و دفع تامین و از خشکی و یا به چسبیدگی آن ها جلوگیری می شود . اما در ایام روزه طبی ، نخوردن غذا ، میوه و مایعات متفاوت ، باعث خشکی روده ها می شود که برای حل این مشکل بسیار خطرناک ، تنقیه روزانه ، امری اجتناب ناپذیر است .
گفتن این موضوع ضروری است که به دلیل آن چه گفته شد ، نمی توان روزه شرعی را با روزه طبی تلفیق کرد چرا که به علت نرسیدن آب به بدن و روده ها در طی روز ، احتمال بروز مشکلات جدی برای روزه دار وجود دارد .
مراحل تنقیه در حمام :
۱- روده ها را به صورت طبیعی تخلیه کنید .
۲- چنان چه از شلنگ آب استفاده می کنید ، درجه حرارت آب را روی ولرم و فشار آب را کمی بالاتر از حداقل تنظیم کنید .
۳- دو زانو نشسته ، ساعد دست چپ را روی زمین قرار دهید و به حالت سجده پیشانی را روی ساعد بگذارید . با این کار ضمن حذف هر گونه فشار بر روی روده ها ، از جاذبه زمین برای حرکت روان آب در مسیر روده ها استفاده خواهد شد .
۴- سر شلنگ را در ورودی مقعد قرار داده و اجازه دهید آب به آرامی در مسیر روده ها حرکت کند .
۵- با احساس فشار ، جریان آب را قطع و در حالت دستشویی ، آب را تخلیه کنید .
۶- این کار را تا هنگام تمیز شدن روده ها و بازگشت آب تزریقی به رنگ طبیعی از داخل روده ها ادامه دهید .
۷- در آخرین نوبت اجازه دهید مقداری آب در داخل روده ها باقی بماند تا با مشکل خشکی روده مواجه نشوید .
در صورت نداشتن شلنگ در حمام می توانید از دستگاه تنقیه استفاده کنید و یا با خرید رابط شلنگ خور و نصب آن بین شیر و علمی حمام ، این امکان را به وجود بیاورید .
سلامت باشید
https://roozetebbi.blogfa.com/post/46#